Agenda

Zondag 15 juli: Hogeland Festival op Cultuurerf Andledon!

Komende zondag (15 juli) vindt op Cultuurerf Andledon een nieuwe editie plaats van het Hogeland Festival. Het festival kent vijf diverse muzikale acts, djembé-optredens en – workshops en het geheel wordt gecompleteerd door een eigenzinnige ‘Foodies & Goodies’ markt.

Centraal gelegen in de nieuwe gemeente Het Hogeland is Den Andel de ideale plek voor het jaarlijks terugkerende Hogeland Festival. Vrijwel alle deelnemers die komende zondag op Andledon muzikaal vertier en producten bieden zijn afkomstig uit het unieke gebied tussen Wad en Stad. Het festival zal traditiegetrouw worden geopend met de voordracht van huisdichter Gritters lofzang op het Hogeland, getiteld ‘Lucht kust ruimte’.

Djembémeester Louis Godschalk zal op het festival enkele optredens verzorgen met de djembé, en daarnaast zal hij enige inspirerende workshops verzorgen. Wie deel wil nemen kan zijn of haar eigen djembé meenemen, maar er zijn ook voldoende djembés om te lenen. De workshops bieden een ideale gelegenheid om de eerste stappen te zetten met de djembé, maar ook meer ervaren spelers zullen worden uitgedaagd door djembémeester Godschalk.

Het muziekpodium biedt dit jaar ruimte aan een viertal bands en een duo. Op het programma staan optredens van Stepping Stone (rock), Blues Encore (semi-akoestische blues), The White Duck (jazz/blues/rock), Paradise Parade (theatrale, melodieuze pop) en Kok en Reineman (sfeervolle folk, met eigen werk en covers van onder meer Bob Dylan).

De ‘Foodies & Goodies’ markt biedt dit jaar een reeks bijzondere waren, waaronder – naast veel andere producten - kazen en kaarsen, bloemenkransen, wol en schilderijen. Het publiek kan deelnemen aan een workshop handlettering, en daarnaast – in een prachtige Amerikaanse trailer - zijn of haar hand laten lezen.   

Met het Hogeland Festival sluit Andledon zijn cultuurseizoen 2017-2018 feestelijk af. Begin september start het nieuwe seizoen, met als eerste evenement een kampvuurconcert verzorgd door singer-songwriter Cees Reezigt en zijn gloednieuwe band.

Het Hogeland Festival in Den Andel start zondag 15 juli om 14:00 en duurt tot ongeveer 21:00. De entree is gratis.  

De Jazzfanfare naar Andledon

Aanstaande zondagmiddag (8 juli) vindt op Cultuurerf Andledon een optreden plaats van de Jazzfanfare. De groep onder leiding van Harry van Lier sluit met het optreden op Andledon – evenals vorig jaar -  zijn optreedseizoen feestelijk af. Het optreden is gratis te bezoeken.

De Jazzfanfare is actief sinds 1996. In dat jaar componeerde Harry van Lier in opdracht van de ZomerJazzFietsTour een aantal muziekstukken voor het Christelijke WielrijdersCorps Crescendo te Opende. Het laten uitvoeren van jazzmuziek door een fanfareorkest beviel hem zo goed, dat hij na de zomer van dat jaar de Jazzfanfare oprichtte. De band is momenteel een unieke mix van dertien blazers en een ritmesectie, onder de bezielende leiding van zanger en bassist Harry van Lier. De Jazzfanfare speelt een verrassend repertoire, dat uiteenloopt van smartlap tot funk en van traditionele jazz tot vrije improvisatie.

foto: Jitty Wildeman

De groep speelt bijna geheel akoestisch, en is daardoor in staat zowel binnen als in de openlucht optredens te verzorgen. Bij mooi weer zal het optreden van de Jazzfanfare op Andledon buiten plaats vinden.

Een week na het optreden van de Jazzfanfare, op 15 juli, eindigt Cultuurerf Andledon zijn eigen seizoen met het gratis te bezoeken Hogeland Festival.

Het optreden van de Jazzfanfare start zondag 8 juli om 15:30.

Country & Folk Duo Feathers and More naar Andledon

Komende vrijdagavond kan op Cultuurerf Andledon worden genoten van het duo Feathers and More, bestaande uit singer-songwriter Ingrid Veerman en gitarist/zanger Oswald Martens. Het in Antwerpen woonachtige duo reist in het kader van hun Wedding Tour door België en Nederland, en bereikt vrijdag het meest noordelijke podium op de reis: Andledon in Den Andel.

De veelzijdige Ingrid Veerman schrijft eigen liedjes die deels terugkijken op haar eigen leven. De songs worden aaneen geregen door mooie verhalen, die een inkijkje bieden in de totstandkoming van haar werk. Ze is al meer dan vijfentwintig jaar actief in de muziek. Ze startte als bassiste in de garagerockband De Bossen, die onder meer optrad als support act van bands en artiesten als Motörhead, The Cords en Steve Wynn. Met de punkband Hari’Kiri stond ze op het legendarische podium van CBGB in New York, vlak voordat deze club in 2006 de deuren sloot. Na deze periode ging Ingrid aan de slag met haar eigen songs, samen met haar nieuw gevormde begeleidingsband The Lipstick Painters waarmee ze een tweetal albums opnam.

Feathers and More

Uiteindelijk vond Veerman de country en de folk als expressiemiddel, alsmede – na een slingerende zoektocht - muzikant Oswald Martens, met wie ze enige tijd geleden in het huwelijksbootje stapte. Tijdens de Wedding Tour bezingen de bruid en de bruidegom de reis die hen bij elkaar bracht, waarbij een pittig detail niet geschuwd zal worden. Ingrids eigen songs worden daarbij aangevuld met covers van hun gezamenlijke helden: van  Wannes van de Velde tot Hank Williams. Muziek, verhalen en vrolijkheid zullen onmiskenbaar de boventoon voeren op de komende stop in hun tour. 

Het optreden van Feathers and More start vrijdag 22 juni om 20:30. De toegang bedraagt 5 euro. Bij mooi weer zal het optreden buiten plaatsvinden.

Duo BlueSunday met roots music

Aanstaande zondagmiddag vindt op Cultuurerf Andledon een optreden plaats van het duo BlueSunday (zang/gitaar). Het tweetal brengt zorgvuldig uitgekozen bekende en minder bekende covers die zich het beste als roots music laten omschrijven: een moderne mix van blues, country en folk.

Bij BlueSunday staat de eigenzinnige muziekkeuze voorop, maar het blijft niet alleen bij het spelen. Hoewel elk lied een verhaal op zich is, deelt het duo ook de verhalen om het lied heen: over de schrijver ervan bijvoorbeeld, de oorspronkelijke artiest of de tostandkoming. Op het menu staat onder meer werk van Bruce Springsteen, Nick Lowe en Lucinda Williams. Het tweetal staat zowel afzonderlijk als samen voor heel wat jaren muziekervaring. Hun samenwerking is in 2012 begonnen. In mei 2015 verscheen hun eerste EP-CD.

 

Het optreden van BlueSunday start zondag 1 juli om 15:30. De toegang bedraagt 6 euro.

Aankomend weekend: optredens Neil Young Tribute en Stefan van de Sande

Cultuurerf Andledon aan de Kruisweg in Den Andel organiseert aankomende zondag een optreden van de Neil Young Tribute. De viermansformatie staat garant voor een spetterend optreden met covers van één van de grootste muzikanten van de laatste vijftig jaar. Op de zaterdagavond ervoor kan het publiek genieten van een optreden van zanger-liedschrijver Stefan van de Sande.

Neil Young (Toronto, 1945) heeft in de loop van zijn muzikale carrière een grote schare fans aan zich weten te binden. Naast zijn deelname aan legendarische bands als Crosby, Stills Nash & Young en Buffalo Springfield is Young bekend geworden als singer-songwriter die zowel solo als met wisselende bands (zoals Crazy Horse) furore maakte in de wereld van de (country)folk en rock.

Met leadzanger Henri de Vries op slaggitaar, piano en mondharmonica, Gijsbert Diteweg op gitaar, lapsteel en viool, zangeres Danya Plugge op bas en Bert Fonderie op drums en zang kan de Neil Young Tribute alle verschillende facetten van het werk van Neil Young ten gehore brengen: zowel het ruige elektrische als de akoestische country en folk en de kleine solosongs. In de uitvoeringen van de Neil Young Tribute is veel harmonieuze samenzang verwerkt. De combinatie met het gevarieerde solistische werk van gitarist Diteweg en De Vries’ stemgelijkenis met die van Neil maakt dat de liefhebbers van zijn muziek altijd vol mooie herinneringen huiswaarts keren.

Op de dag vóór het optreden (zaterdagavond 16 juni) kan op Cultuurerf Andledon met gratis toegang worden genoten van de enige echte Nederlandse troubadour Stefan van de Sande. De van oorsprong Zeeuwse zanger-liedschrijver reist met grote regelmaat door Europa om zijn liederen over liefde, leven, pijn en geluk ten gehore te brengen. In zijn muziek zijn duidelijk invloeden te horen van grootheden als Bob Dylan en Neil Young. Maar Van de Sande heeft onmiskenbaar zijn eigen folkstijl en melodielijnen ontwikkeld: het ene moment ingetogen en dromerig, het andere moment vlammend.

Het optreden van de Neil Young Tribute start zondag 17 juni om 15:30. De toegang bedraagt 12,50 euro. Tot en met aanstaande vrijdag kunnen voor dit optreden met 2,50 korting kaartjes in de voorverkoop worden gekocht via Cultuurerf Andledon. Het optreden van Stefan van de Sande start zaterdag 16 juni om 20:00. De toegang tot dat optreden is gratis (met mogelijkheid tot vrijwillige bijdrage).